Salteaua: istoria unui instrument utilizat de întreaga lume

Salteaua este un instrument deja esențial pentru cultura occidentală, dar lucrurile nu au stat întotdeauna astfel. Să descoperim unul dintre principalii protagoniști ai odihnei noastre. Matrah. Acest cuvând provine din limba arabă și este strămoșul direct al cuvântului “materasso [saltea]”, de fapt este rădăcina termenului italienesc, a celui în franceza veche, materas, din care a derivat apoi cel în engleza veche, materas, care a apărut scris pentru prima dată într-un fragment datat în jurul anului 1300. Ei bine, da, ideea de a utiliza un instrument ca salteaua a răsărit în mintea europenilor abia în jurul secolelor XI-XIII D.H.. În timpul Cruciadelor, de fapt, au observat cum arabii dormeau pe “matrah”, adică niște perne uriașe, așezate pe pământ. De fapt, “matrah” înseamnă “ a se așeza pe” sau “a se culca pe”.

Rețeta perfectă pentru un somn perfect

Ritmul bifazic și “mitul” somnului corect de 8 ore neîntrerupte. De mult timp, cercetătorii discută despre corectitudinea ciclului “monofazic” de 8 ore de somn neîntrerupte. Un amplu curent de cercetători ar recomanda, în schimb, un somn așa-zis “bifazic”, cum se obișnuia în antichitate… “Monofazic”, “bifazic” sau chiar “polifazic”. Comunitatea științifică care urmărește activitățile legate de somn de mult timp are păreri împărțite când vine vorba despre aceste subiecte. Dar, ce înseamnă mai precis aceste neologisme care descriu somnul?

Sleeping Genius

Einstein, Churchill, Napoleon, Obama, Gates, Benjamin Franklin, dar și Kant, Hugo, Mozart  și Freud. Aceste nume nu sunt legate numai datorită faimei lor, în medii și pentru motive complet diferite, ci și datorită unor stranii și surprinzătoare obiceiuri în ceea ce privește odihna. În timp ce, într-adevăr , National Sleep Foundation, de comun acord cu American Geriatrics Society și American Academy of Pediatrics, după ani de studii aprofundate, recomandă să dormim în medie 8 ore pe noapte pentru a ne asigura o odihnă cu adevărat revigornată pentru corp și minte, istoria este, după cum se poate ușor observa, plină de alegeri dubioase sau surprinzătoare.

Co-sleeping: când cercetările științifice și experiențele personale se confruntă

Cine nu este părinte nu prea are șanse să fi auzit vorbindu-se despre co-sleeping, sau, mai bine-zis, despre obiceiul părinților de a-i culca în aceeași cameră sau, chiar în același pat, pe nou-născuți și pe copiii mici. Cu toate acestea, în lumea proaspeților-părinți, este unul dintre subiectele cele mai dezbătute și discutate, și datorită faptului că comunitatea științifică însăși nu știe să furnizeze un răspuns univoc, ci numai o serie de cercetări eterogene care, după cum se întâmplă deseori, demonstrează totul și opusul acestuia.
Cei care sunt părinți știu că, deși știința poate oferi indicații utile, fiecare copil este un univers în sine și aproape niciodată nevoile nu sunt uniforme.
De asemenea, pentru mulți părinți, co-sleeping-ul amenință intimitatea deja dificilă dintre aceștia din perioada post-partum și acest lucru descurajează practica.
Însă este cu adevărat util să dormim cu copiii? Și care sunt contraindicațiile posibile? Și, mai cu seamă, ce a oferit această diferență drastică de opinii în decursul anilor?
Începem prin a răspunde la prima întrebare, care, după cum vom vedea, este și cauza multor clișeuri care planează asupra subiectului.

Pentru a visa, este nevoie de o floare.

“Lucrurile de zi cu zi dezvăluie secrete
celor care știu să privească și să asculte [...]
pentru a obține fructul, e nevoie de o floare,
pentru a face totul, e nevoie de o floare.”


După cum ne spunea talentatul Sergio Endrigo în celebra sa melodie, multe lucruri pot fi îmbunătățite de o floare frumoasă, iar somnul este unul dintre acestea.
Este o opinie comună faptul că este mai bine ca plantele să nu fie ținute în dormitor deoarece, din cauza fotosintezei clorofiliene, acestea eliberează dioxid de carbon în timpul nopții. Dar nu trebuie să fie un dictat absolut, mai mult decât atât, diverse studii confirmă faptul că unele flori sau specii de plante favorizează somnul, eliminând tulburările nocturne cele mai comune.
De asemenea, să recunoaștem, un vas cu flori lângă pat oferă un cu totul alt stil camerei noastre, înlăturând stresul și indispoziția.

Tu ştii care este cea mai importantă investiţie din casa ta?

Ţi-ai pus vreodată întrebarea ce rol joacă salteaua în viaţa ta? Răspunsul este simplu: în casă, salteaua este elementul cel mai important pentru sănătatea noastră. Salteaua “acţionează” atunci când noi dormim, oferind corpului nostru cele mai bune condiţii termice, igienice şi o perfectă susţinere ergonomică. Orele dedicate somnului sunt esenţiale pentru refacerea corpului şi a minţii. De aceea, salteaua de pat trebuie să fie una de calitate. Pentru a beneficia de confort maxim în timpul somnului. Cumpărarea unei saltele nu este un “cost” sau o “cheltuială”, ci este o investiţie pentru sănătatea noastră şi a celor dragi.

Morfeus FluxAir Syntesis– excelenţă la nivel mondial în domeniul de saltele high-tech

Somnul reprezintă un proces indispensabil şi vital pentru buna funcţionare a oricărui organism. Un somn care nu este de calitate poate fi dăunător atât corpului, cât şi psihicului, tocmai de aceea oamenii au început să se preocupe mult mai mult de acest aspect atât de important. Morfeus dezvoltă o viziune nouă şi originală despre produse tradiţionale, precum sistemul de dormit, regândit şi reinterpretat sub aspectul formei, imaginii şi design-ului, pentru a dobândi valori estetice deosebite.

5 sfaturi sa cumperi cea mai buna saltea de pat

In primul rand trebuie sa aveti in vedere ca salteaua este o alegere personala, nu va ghidati dupa parerile altora, deoarece perceptia confortului este unica, iar fiecare dintre noi percepem diferit confortul. In al doilea rand nu pretul trebuie sa…

My Bedroom – Carlotta

La inceputul lunii martie v-am spus despre cautarile mele pentru o saltea confortabila, perne pufoase si un pat bun si cat de greu mi-a fost sa le gasesc. Acum am revenit cu updates pentru ca mi-a sosit comanda de la Giulia Confort de mai bine de o saptamana si am avut timp sa testez produsele.

Sleep well with Morfeus

Nu stiu daca si voi sunteti asa, insa eu consider somnul o parte foarte importanta din viata mea. Dupa o zi plina si obositoare, atunci cand ajung acasa vreau sa simt tot confortul din lume si patul sa fie moale ca un norisor pufos. Din pacate, patul si salteaua mea nu sunt asa si de cele mai multe ori ma trezesc foarte obosita si cu greu reusesc sa imi incep ziua.

De ce este important somnul?

unsomnbun În luna ianuarie, poate mai mult decât în alte luni ale anului, ne amintim cât este de important somnul. Sosirea iernii, majoritatea animalelor în hibernare, vegetația care pare cufundată într-un somn profund. Totul în jurul nostru ne spune că este timpul să descoperim nenumăratele beneficii ale somnului.

Așa că haideți să le vedem împreună, mai ales acum, odată cu reluarea activităților. După sărbătorile de iarnă, trebuie să ne acordăm mai mult timp, pentru a ne relaxa și a ne reactiva energiile care ne pregătessc pentru trecerea de la iarnă la primăvară, care începe mai devreme decât ne-am fi gândit, în data de 2 februarie.

0

Your Cart