Articole

Sleeping Genius

Einstein, Churchill, Napoleon, Obama, Gates, Benjamin Franklin, dar și Kant, Hugo, Mozart  și Freud. Aceste nume nu sunt legate numai datorită faimei lor, în medii și pentru motive complet diferite, ci și datorită unor stranii și surprinzătoare obiceiuri în ceea ce privește odihna.
În timp ce, într-adevăr , National Sleep Foundation, de comun acord cu American Geriatrics Society și American Academy of Pediatrics, după ani de studii aprofundate, recomandă să dormim în medie 8 ore pe noapte pentru a ne asigura o odihnă cu adevărat revigornată pentru corp și minte, istoria este, după cum se poate ușor observa, plină de alegeri dubioase sau surprinzătoare.
“Treziți-vă,  leneșilor, să trăim; vom avea parte de îndeajuns somn în mormânt”, acesta era, de exemplu, ceea ce obișnuia să afirme Benjamin Franklin, Părintele Fondator al Statelor Unite și fauritor al Revoluției Americane, în timp ce Napoleon își admonesta colaboratorii cu un nu mai puțin imperativ: “Bărbaților le sunt suficiente 4 ore de somn, femeilor 5, imbecililor 6”. Însă nu toate geniile istoriei gândeau în același mod.  Beethoven nu dormea niciodată mai puțin de 8 ore, la fel ca și Victor Hugo și Thomas Mann, iar Einstein chiar 11 ore, permițându-și chiar și un pui de somn după-amiaza, ca mulți dintre colegii săi care au mizat pe așa-zisul “somn polifazic”, termen inventat de psihologul J. S. Szymansky , la începutul anilor 1900, care se referă la practica de a dormi în mai multe reprize pe parcursul zilei. Însă Einstein făcea acest lucru într-un mod “creativ”. Pentru a evita să cadă într-un somn profund pe parcursul zilei, de fapt, se obișnuise să adoarmă pe un fotoliu din birou, cu un creion în mână. Când adormea, creionul îi cădea, iar zgomotul îl trezea, permițându-i să se reîntoarcă la treaba. Churchill era un alt susținător înfocat al  “puiului de somn”: “Pentru a fi mai activ, trebuie să dorm între prânz și cină, să-mi scot hainele și să mă bag sub cearșafuri”. Și mai exagerate par obiceiurile de somn ale lui Leonardo da Vinci, care își acorda momente de odihnă cu durata de 20 de minute, la fiecare 4 ore, zi și noapte, în timp ce Thomas Edison, care considera somnul o pierdere de timp, nu putea să doarmă mai mult de trei ore pe noapte. Dar să revenim la zilele noastre, Marissa Mayer , CEO-ul Yahoo, faimoasă petru ale sale săptămâni de lucru de 130 ore, care doarme foarte puțin și își acordă o săptămână de odihnă la fiecare 4 luni, pentru a-și reîncărca bateriile sau cunoscuta cântăreață, Mariah Carey, care declară că are nevoie de cel puțin 15 ore de somn înaintea unui concert.
Prin urmare, unele studii demonstrează că cei care dorm puțin sunt mai inteligenți, altele, exact contrariul, și anume, că mai puțin somn ne face mai puțin inteligenți … oare nu riscăm să ne pierdem somnul pentru a descurca ițele?