Articole

Pentru a visa, este nevoie de o floare.

“Lucrurile de zi cu zi dezvăluie secrete
celor care știu să privească și să asculte […]
pentru a obține fructul, e nevoie de o floare,
pentru a face totul, e nevoie de o floare.”

După cum ne spunea talentatul Sergio Endrigo în celebra sa melodie, multe lucruri pot fi îmbunătățite de o floare frumoasă, iar somnul este unul dintre acestea.
Este o opinie comună faptul că este mai bine ca plantele să nu fie ținute în dormitor deoarece, din cauza fotosintezei clorofiliene, acestea eliberează dioxid de carbon în timpul nopții. Dar nu trebuie să fie un dictat absolut, mai mult decât atât, diverse studii confirmă faptul că unele flori sau specii de plante favorizează somnul, eliminând tulburările nocturne cele mai comune.
De asemenea, să recunoaștem, un vas cu flori lângă pat oferă un cu totul alt stil camerei noastre, înlăturând stresul și indispoziția.

“D Repubblica” ne sugerează diverse idei de flori:

  • Iasomia – Grație parfumului său dulce și delicat, are proprietăți relaxante și reduce anxietatea și stresul, îmbunătățind somnul. Aparținând familiei  Oleaceae, sunt flori foarte comune, de obicei mici și de culoare albă, chiar dacă există în varietăți ale căror flori au nuanțe de roz pe partea inferioară a petalelor. Utilizată mai cu seamă în scop ornamental, direct sădită în grădini sau pentru a îmbrăca pereții, odată se credea că ar avea diverse proprietăți medicinale. În acest sens este faimos uleiul de Iasomie, pe care Persanii îl ofereau invitaților la banchete. Potrivit aromoterapiei, iasomia ar fi euforizantă și ar stimula direct hipotalamusul să producă encefaline, substanțe care pe lângă faptul că inhibă durerea, conferă o stare de bine și de fericire.
  • Gardenia – Această plantă este un bun aliat al odihnei, din cauza parfumului florilor sale, care are proprietăți sedative. Genul cuprinde un număr foarte mare de specii, între 60 și 250, în funcție de diversele puncte de vedere. Dintre acestea, cele mai apreciate în Italia sunt toate cele care provin din extremul Orient, utilizate ca plante ornamentale. Are frunze persistente, coriacee, de formă ovală și verzi-închis strălucitoare, florile sunt albe sau galben palid și extrem de parfumate. 
  • Crinul – Candid și ușor de îngrijit, este un organism foarte predispus la absorbția de mucegaiuri, formaldehide și alergeni. Originar din Europa, Asia și America de Nord, se distinge printr-un bulb cu solzi imbricați, din care pornesc șase tepale (trei petale și trei sepale petaloide), și sunt terminale, deseori reunite în numeroase inflorescențe susținute de tulpini lungi, cu forme și culori foarte diferite, deseori fiind foarte parfumați.
  • Lavanda – Cu un miros relaxant, conferă un somn liniștit și calm. Având aspectul unor plante mici anuale sau perene și cu o inflorescență caracteristică tip spic, această specie era foarte utilizată în antichitate pentru curățarea corpului, de aici derivând și numele său. Sunt foarte răspândite în bazinul Mării Mediterane.
  • Planta Șarpe – Chiar dacă numele inspiră teamă, Planta Șarpe, cunoscută și sub numele de Sansevieria, este deosebit de potrivită ca plantă de interior. Mai mult decât atât, frunzele sale lungi sunt ușor de îngrijit și, de asemenea, filtrează oxigenul, elimină toxinele și atenuează disconfortul la nivelul ochilor, formele de astm și durerea de cap. De origine tropicală, originară din Indiile de Est, atinge înălțimi care variază între 30 cm și un metru, în apartament înfloresc foarte rar, dar florile lor au un miros dulce.

În cele din urmă, dacă chiar nu reușiți să renunțați la smartphone-uri și la tablete înainte de culcare, Sansevieria este foarte utilă și în ceea ce privește absorbția electrosmogului, emanând în același timp oxigen și absorbind vaporii de apă.
Cum spunea Endrigo, pentru a face totul, este nevoie de o floare, chiar și pentru a dormi bine!