Articole

Istoria Saltelei

istoria_saltelei

A fost odată salteaua

De cât timp există salteaua? Dacă preferi esențialul, îți va fi de ajuns să știi că există dintotdeauna, chiar dacă, evident, nu așa cum o cunoaștem în zilele noastre.

Să trecem în revistă istoria saltelei și să descoperim împreună principalele etape care i-au caracterizat evoluția

La început a fost dormitul

Călătoria noastră în timp începe în Neolitic. Chiar atunci, omul primitiv a început să resimtă nevoia de a-și face propriul culcuș mai confortabil.

În perioada neolitică și pe parcursul lungilor ere următoare, omul primitiv obișnuia să adune grămezi de frunze uscate și iarbă, pentru a se proteja de frigul și umiditatea solului. Și nu numai: pentru a-și face propriul culcuș cât mai confortabil, omul primitiv acoperea resturile vegetale uscate cu piele de animal.

D.C. =Dormitul confortabil

Primul reper care documentează evoluția saltelei datează din anul 79 d.C. .

Găsită în orașul Pompei, unde se află și acum expusă, aceasta constă într-un fel de pat portabil, din lână și fibre vegetale. Este vorba despre o schimbare remarcabilă, dacă ne gândim că, în urmă cu câteva secole, egiptenii obișnuiau să doarmă pe ramuri de palmier îngrămădite într-un colț al caselor lor.

În secolele următoare lumea se transformă, se prăbușesc imperii, iau naștere unele noi, iar salteaua nu dă niciun semn că s-ar opri din metamorfozarea constantă.

În primele secole ale celui de-al doilea mileniu, de fapt, salteaua se prezenta sub forma unor saci din țesătură umplută cu păstăi de mazăre uscate, paie, pene sau lână și, uneori, acoperită cu brocart, catifea sau mătase.

1700: revoluția odihnei

Pe notele Marseilliei, cu câțiva ani înainte de căderea Bastiliei, în Franța avea loc o mică mare revoluție: în anul 1748 este inventat un tip special de saltea, numit “Lit de vent”. Cu un înveliș din piele impermeabilă la aer, care putea fi umflată printr-o supapă, pentru a deveni un pat elastic și ușor de transportat.

Circa un secol mai târziu, în Anglia, este brevetată prima saltea cu arcuri din oțel, care va marca începutul unor evoluții extraordinare, accelerate de răspândirea noilor tehnologii industriale și de cercetări amănunțite.

Primele studii despre somn, efectuate de echipe de oameni de știință și ingineri, datează de la sfârșitul secolului XIX.

De atunci, salteaua a început să fie privită altfel, ajungând până la aspectul și reputația de care se bucură în prezent: protagonista odihnei noastre zilnice.