Articole

Dormitorul ideal

Cum arată dormitorul ideal?
Primitor, sigur și protejat: dormitorul este locul unde ne petrecem aproximativ o treime din viața noastră. Pentru ca somnul sa fie eficient și liniștit, mediul trebuie să aibă anumite caracteristici.

Patul, Regele camerei
Dormitorul ideal - Patul, Regele camerei
Principalul protagonist din camerele noastre este patul, ce include si o saltea de cea mai bună calitate.
Ar trebui să-l puneți la 60 cm de orice obstacol și să prestati o atenție deosebita la orientare: în timp ce dormim, corpul nostru trebuie să fie orientat cu capul către nord și picioarele la sud. Această poziție favorizează descărcarea electrică a corpului.
Un alt indiciu cu privire la spătar. În special în zonele cu un climat mai rece, spătarul patului nu ar trebui să fie lipit de peretii perimetrali deoarece ar putea crește umezeala și frigul în timpul somnului.

Ferestrele și iluminatul

Într-un dormitor sunt importante ferestrele și sistemele de reglare a intensității luminii, care pot favoriza o corecta circulația aerului și un somn fără factori perturbatori (în timp ce dormim, camera trebuie să fie complet închisă).
Conform reglementărilor in vigoare,trebuie sa existe un spatiu luminos la fiecare 15/20 de metri pătrați și o lumina pentru fiecare pat. Lumina trebuie să fie aleasă astfel încât să fie caldă și de intensitate mică. Numai în acest fel, ambientul va fi primitor și protejat.

Culoarea și temperatura

Chiar și culorile pereților și pardoselii sunt importante. Nu se recomanda nuante prea puternice,ci culori pastelate,calde sau neutre, cum ar fi avorio alb sau bej.
Materialul cel mai recomandat pentru podea este lemnul, deoarece are proprietăți excelente de izolare. Se recomandă chiar si o mocheta care sa fie moale si calda,doar ca mocheta nu asigură un nivel de igienă optim pentru parchet.
Temperatura optimă a camerei este între 18 și 20 de grade pe tot parcursul anului. Mediul nu trebuie să fie nici prea rece, nici prea cald.