Articole

Cum combatem insomnia

Scapa de insomnie!

Scapă de insomnie Profund, senin și odihnitor, somnul este una dintre cele mai mari plăceri ale vieții.
Dar de câte ori ai petrecut ore intregi uitandute pe tavanul dormitorului, sau sa te trezesti dimineața cu sentimentul de a nu te fi odihnit?
Sa descoperim care sunt cauzele și consecințele aduse organismului datorate uniu somn neadecvat.

Atunci când somnul devine o odisee …
Ca somnul este vital pentru corpul nostru nu este o noutate, deja cu 2700 de ani in urma Homer în poemele sale spunea, că somnul este “unul care-i imblanzeste pe toți” fiind cel mai bun prieten care-i consoleaza pe toti.” În timpurile mai recente nebunia lui Macbeth de Shakespeare anunța moartea somnului: “Am auzit o voce: Nu vei mai dormi niciodata, Macbeth a ucis somnul nevinovat, balsamul minții rănite …
Poeții și scriitorii traducea lipsa de somn în anxietate existențială care în zilele noastre poate fi tradus în stres, nervozitate și anxietate. Să vedem de ce.

Insomnia nu face rima cu memoria
Intr-o societate ca a noastră, care se traieste intr-un ritm alert și stresant, sănătatea și bunăstarea sunt măsurate în raport cu capacitatea pe care o avem de a adapta ritmurile ceasului nostru biologic cu cel al lumii în care trăim. Și pentru a asigura un bun nivel de adaptare trebuie să dormi un număr minim de ore (care variază de la individ la individ). Lipsa de somn poate fi tolerată pentru perioade scurte de timp (o excursie, un examen,etc), dar mai mult timp poate deveni dăunător pentru organism.
Privarea prelungită de somn poate afecta performanța la locul de muncă, la școală și în viața de zi cu zi; principalele simptome sunt:pierderea memoriei si lipsa de prospețime, iritabilitate, realentarea reflexelo și un sistem imunitar slăbit. Dacă ne gândim că este suficient să fi dormit prost o noapte pentru a ni se reduce cu 25% din capacitatea de reactivare a sistemului imunitar pentru a doua zi….
In concluzie, Homer a avut dreptate.

Reguli pentru a combate insomnia
Pentru a îmbunătăți calitatea somnului nostru iată câteva recomandari: Nu beti ceai, cafea, nu mancati ciocolată și alte substanțe care conțin cafeină cu șase oră înainte de culcare; evită de asemenea nicotina, care este un stimulent precum cafeina; exercitiile fizice favoriza un somn de calitate, cu condiția ca acestea să nu se facă chiar înainte de a merge la culcare; opriți TV, smartphone-uri, PC-uri, tablete și toate dispozitivele tehnologice cu cel puțin o oră înainte de a merge la culcare pentru a preveni impulsurile vizuale deoarece ecranele pot afecta negativ somnul.

Și ultimul, dar nu mai putin important: alegeti salteaua adecvata, o saltea corespunzatoare nevoilor dumneavoastra.
Un somn de calitate va poate schimba cu adevarat viata!