Cum alegem salteaua potrivita
Vi se întâmpla des sa va treziti obositi si anxiosi?
Înainte de a da vina pe stres, verificati salteaua, s-ar putea ca ea sa fie inamicul somnului dumneavoastra!
Cu totii suntem expusi la oboseala si stres în timpul zilei, asa ca este foarte important ca, în timpul somnului, corpul nostru sa se relaxeze si sa se încarce cu energie. Însa daca salteaua pe care dormim este uzata sau din materiale slabe calitativ, somnul nostru s-ar putea transforma din placere în stres si oboseala. Stim ca alegerea saltelei nu este deloc usoara, însa merita toata atenia dumneavoastra.
Astazi, pe piata sunt disponibile numeroase modele, dar putem face o clasificare generala, în funcie de producator, structuri si materialele folosite :
– saltele cu arcuri si saltele pe baza de spuma poliuretanica, memory, latex
La rândul lor, acestea pot fi clasificate în funcie de tipul si numarul arcurilor sau tipul si proveniena spumei. Fiecare dintre ele poate avea diverse straturi sau materiale în componenta (cum sunt fibrele de bambus cu proprietati emoliente naturale, tesaturile îmbogaite sau tratate cu ioni de argint), care ofera caracteristici deosebite.
Însa în ultima vreme, saltelele din materiale de ultima generaie câtiga tot mai mult teren.
Saltelele din spuma poliuretanica sau latex se adapteaza perfect formei corpului, asigurând un somn neîntrerupt si odihnitor. În plus, acarienii nu pot supravietui în saltelele moderne tratate, din latex sau spuma poliuretanica.
Cum alegeti salteaua:
Dormitul pe o saltea nepotrivita poate provoca o serie de probleme (insomnie, iritabilitate, anxietate, dureri ale coloanei, gâtului si spatelui), care va pot afecta activitatea de a doua zi sau chiar întreaga viata.
De aceea, este foarte important ca salteaua sa îndeplineasca o serie de conditii:
❉ Sa susina corect corpul si coloana vertebrala, pentru a preveni problemele legate de spate, dureri de gât, rinichi sau coloana.
De asemenea, ar trebui sa previna durerile articulare si sa relaxeze întregul corp, eliberând tensiunea din muschi.
❉ Sa se adapteze formei si greutatii corpului.
Pentru un somn bun, ai nevoie de o saltea care sa nu creeze puncte de presiune asupra coloanei (asta înseamna sa ia forma corpului). Astfel, nu te mai rasuceti în somn pentru a-ti schimba pozitia, deoarece presiunea e distribuita egal pe toata suprafaa saltelei. Când stai pe spate, mâna trebuie sa treaca pe sub zona lombara,iar când stai pe o parte, umerii si soldurile trebuie sa se afunde în saltea, eliminând tensiunea musculara si meninând conformaia naturala a coloanei.
❉ Sa fie antialergica.
Numarul persoanelor alergice este în cretere, iar una dintre cele mai frecvente cauze ale alergiilor în spatii închise e prezena acarienilor.Locul de origine al acestora este în saltele, deoarece aici au cele mai bune conditii pentru supravietuire: caldura, umiditate si hrana. Alege o saltea tratata special, care te protejeaza de alergii.
❉ Sa permita aerului si caldurii sa circule.
Materialul din interiorul saltelei trebuie sa permita pielii sa respire în timpul somnului, reglând temperatura corpului si prevenind transpiratia. Aadar, salteaua trebuie sa aiba o compozitie speciala, care permite un flux continuu de aer, eliminând umiditatea din interior.
Saltelele umede si reci fac ca organismul sa consume mai multa energie pentru a se încalzi, diminuând calitatea somnului.
❉ Sa fie protejata împotriva depunerilor de praf si a undelor electrostatice.
O saltea buna te fereste de acumularile de praf provocate de energia electrostatica, cauzata de diferite obiecte ce produc unde electromagnetice: televizor, radio, liniile de curent electric. Materialele textile combinate cu ioni de argint blocheaza undele electromagnetice si previn acumularea de energie electrostatica.