Cultura somnului linistit

S-a demonstrat ca nu se doarme doar pentru a ne odihni ci si pentru a ne linisti fizic si mental. Pentru somn dedicam un sfert din existenta noastra, studii stiintifice demonstreaza ca importanta somnului de calitate se oglindeste in sanatatea fizica si mentala. A dormi bine echivaleaza cu cea mai buna cura de infrumusetare si este indispensabila pentru bunastarea fizica si mentala a fiecarei persoane. Fiecare persoana este diferita de alta si prezinta caracteristici si exigente individuale proprii: salteaua “adecvata” trebuie sa colaboreze in maniera activa cu corpul in toate pozitiile de odihna din timpul somnului. Fiecare persoana in baza propriei conformatii si exigente trebuie sa aleaga salteaua adecvata: * nu exista o saltea unica adaptata pentru toti.

Confortul maxim se realizeaza cand intinsi pe pat, coloana vertebrala este corect sustinuta si mentine conformatia sa naturala. Salteua este deci o adevarata masina antigravitationala care trebuie sa absoarba greutatea corpului, favorizand circulatia sangvina, transpiratia si o corecta micro-clima.

Cand trebuie sa schimbam salteaua?!  

Motive igienico-sanitare

Dupa cinci-sapte ani salteaua trebuie schimbata din motive igienice si bacteriologice. Chiar daca putine persoane se gandesc, patul nostru de fapt este un receptacul de oaspeti pe cat de abuzivi pe atat de nepoftiti. In fiecare noapte corpul nostru pierde un sfert de litru de transpiratie si reziduri corporale, echivalenta cu o cutie de 250 ml care, noapte dupa noapte vine imbibata in saltea. O parte din aceste substante se evapora in timpul zilei dar o parte, din pacate ramane. In fiecare noapte pierdem cca. un gram si jumatate de matreata si piele. Intr-o saltea uzata intre cinci-spate ani se pot masura pana la 200 g de praf compusa din particole organice si anorganice. Daca toate aceste motive nu ajung … intr-o saltea se acumuleaza si bacterii, virusi, acarierni, dusmanii celor ce sufera de alergii.

Intretinerea este foarte importanta : e necesar sa aerisim regulat camera in care dormim, cel putin 15-20 minute / zi. E bine de stiut ca dupa cinci-sapte ani salteaua trebuie sa fie oricum inlocuita (schimbata). De ce trebuie sa cumparam o saltea de calitate? Raspunsul este simplu: salteaua (sau mai bine spus raportul saltea-pat este elementul cel mai important pentru sanatatea noastra intr-o casa. Salteaua “lucreaza” atunci cand noi dormim si trebuie sa garanteze corpului nostru cele mai bune conditii termice, igienice si o perfecta sustinere ergonomica deoarece orele dedicate somnului sunt propice regenerarii corpului, mintii si calitatii vietii noastre. Deci trebuie sa cumparam o saltea de calitate pentru a ne garanta confort maxim in timpul somnului. Cumpararea unei saltele nu este un “cost” sau o “cheltuiala” ci este o investitie pentru sanatatea noastra si a celor dragi. Neglijarea reinoirii periodice (maxim 5/7 ani) va avea pe termen lung consecinte negative pentru sanatatea noastra

Tabel cu gradele de confort

Tabelul cu gradele de confort este un instrument util, pentru a identifica ce model este mai potrivit pentru fiecare biotip. Intersectand greutatea si înăltimea, veti găsi o culoare care indică gradul de confort (raportul de portanta/duritate) pe care salteaua trebuie să o posede pentru fiecare. In fiecare fisa tehnica a saltelei este nominat gradul de confort al produsului. Este de precizat, ca nivelul de satisfactie in timpul somnului este suma a mai multor factori, de aceea va recomandam sa faceti o analiza atenta si completa a exigentelor de confort personale. imagine tesaturi 1 imagine tesatura 2