Articole

Ce se întâmplă în creierul nostru când dormim?

“Gândește dimineața. Acționează la prânz. Mânâncă seara. Dormi noaptea”. Astăzi avem un motiv în plus, ca să fim sinceri, chiar mai mult de unul, pentru a urma sfatul poetului William Blake. Un sfat înțelept, dar nu întotdeauna ușor de pus în practică, având în vedere că potrivit unor studii realizate și publicate de Universidad Autónoma de México (UNAM – Universitatea Națională Autonomă a Mexicului), împreună cu Clinica dei Disturbi del Sonno (Clinica pentru tulburări de somn), reiese că la nivel mondial, 1 din 3 persoane suferă de tulburări ale somnului.

Somnul are o funcție biologică importantă. Să descoperim ce se întâmplă, în special cu creierul nostru, în timp ce dormim.

Creierul continuă să lucreze

Noaptea, noi ne odihnim, creierul nu. Deși există anumite zone care continuă să doarmă, altele sunt active, ca în starea de veghe. Acest fapt este confirmat și de cercetările Universității din Chicago și un studiu recent al neurocercetătorului Thomas Andrillon de la Ècole Normale Supérieure (Școala Normală Superioară) din Paris.

Creierul se repară

Potrivit câtorva publicații din The Journal of Neuroscience, în timp ce dormim se elimină toxinele, facilitând astfel repararea creierului.  

Creierul profită de orele de somn pentru a face “curat”, potrivit studiilor Centrului de Neuromedicină al Universității din Rochester [Centro di Neuromedicina dell’Università di Rochester ] (New York, USA); noaptea elimină toxinele și substanțele reziduale care, dacă se acumulează, pot fi dăunătoare și pot contribui la apariția bolilor neurologice.

Creierul își amintește

Studii anterioare au evidențiat cum somnul ajută la reorganizarea și consolidarea amintirilor de peste zi. Anumite studii efectuate de California University (UCLA – Universitatea din California) au demonstrat faptul că atunci când dormim, se activează aceleași regiuni ale creierului care sunt activate când ne amintim evenimente în care am fost implicați.

Creierul învață

Pe timpul nopții, creierul procesează în mod activ experiențele noastre. Cel mai faimos studiu, în acest sens, a fost realizat de câțiva cercetători ai Weizmann Institute of Science di Rehovot din Israel, care au demonstrat că, chiar și în timp ce dormim, mintea activează mecanisme inconștiente de învățare.

Cele de mai sus arată faptul că este foarte important și absolut necesar să avem un somn regulat, pentru o odihnă de calitate, astfel încât să obțineți o stare de bine, și implicit, o mai bună calitate a vieții.

ce-se-intampla-in-creierul-nostru-cand-dormim